Biefstuk van de bout met frites, wortel en ui

Ingrediënten

voor 4 personen

Puree van gekonfijte knoflook

  • 20 tenen knoflook, gepeld
  • 100 ml zonnebloemolie
Biefstuk
  • 4 biefstukjes
  • 100 g roomboter
  • 1 el puree van gekonfijte knoflook
  • zonnebloemolie
  • peper, zout
Wortel en ui
  • 12 kleine ronde sjalotten
  • 4 wortelen van biologische teelt
  • 40 g roomboter
  • knoflook, tijm, peper, zout
Frites
  • 600 g dikke frieten met schil
  • gehakte peterselie
  • selderijzout

Biefstuk van de bout met frites, wortel en ui

Auteur: Chef Joris Bijdendijk

Puree van gekonfijte knoflook

Verwarm de knoflook en de zonnebloemolie tot ongeveer 90 °C , tot de knoflook wat gaat borrelen. Na een half uur, als de knoflook gaar en zacht is, de olie afgieten en de knoflook tot een puree draaien. Zeef de olie en bewaar deze voor een volgende keer of om te gebruiken als knoflookolie.

Biefstuk

Peper en zout het vlees royaal. Zorg voor een hete bakpan met zonnebloemolie (tot de olie gaat roken). Leg de biefstukken in de hete olie en braad het vlees rondom goudbruin. Voeg de boter toe en smeer het vlees in met de knoflookpuree. Bak het vlees nog 5 minuten op laag vuur en schep er steeds lepels van de braadboter over (arroseren). Laat het vlees 20 minuten rusten in de oven op 50 °C.

Wortel en ui

Haal de schil van sjalotten zonder de onder- of bovenkant eraf te snijden. Dit is belangrijk, want ze moeten na het garen heel blijven. Schil de wortelen en snij ze in stukken die ongeveer even groot zijn als de sjalotten. Zet de groenten in een braadpan op met de boter en laat alles heel langzaam (in ± 30 minuten) gaar worden en goudbruin kleuren. Af en toe omscheppen. De wortelen en uien zullen een heerlijk zoetje krijgen.

Frites

Frituur de voorgegaarde frites op 180 graden goudbruin en besprenkel ze daarna met selderijzout en peterselie.


Braadschijfjes