← Terug naar recepten overzicht

INGREDIËNTEN

voor 4 personen

Puree van gekonfijte knoflook


Puree van gekonfijte knoflook

20 tenen knoflook, gepeld
100 ml zonnebloemolie

Biefstuk
4 biefstukjes
100 g roomboter
1 el puree van gekonfijte knoflook
zonnebloemolie
peper, zout

Wortel en ui
12 kleine ronde sjalotten
4 wortelen van biologische teelt
40 g roomboter
knoflook, tijm, peper, zout

Frites
600 g dikke frieten met schil
gehakte peterselie
selderijzoutBiefstuk van de bout met frites, wortel en ui

Auteur: Chef Joris Bijdendijk

Puree van gekonfijte knoflook

Verwarm de knoflook en de zonnebloemolie tot ongeveer 90 °C , tot de knoflook wat gaat borrelen. Na een half uur, als de knoflook gaar en zacht is, de olie afgieten en de knoflook tot een puree draaien. Zeef de olie en bewaar deze voor een volgende keer of om te gebruiken als knoflookolie.

Biefstuk

Peper en zout het vlees royaal. Zorg voor een hete bakpan met zonnebloemolie (tot de olie gaat roken). Leg de biefstukken in de hete olie en braad het vlees rondom goudbruin. Voeg de boter toe en smeer het vlees in met de knoflookpuree. Bak het vlees nog 5 minuten op laag vuur en schep er steeds lepels van de braadboter over (arroseren). Laat het vlees 20 minuten rusten in de oven op 50 °C.

Wortel en ui

Haal de schil van sjalotten zonder de onder- of bovenkant eraf te snijden. Dit is belangrijk, want ze moeten na het garen heel blijven. Schil de wortelen en snij ze in stukken die ongeveer even groot zijn als de sjalotten. Zet de groenten in een braadpan op met de boter en laat alles heel langzaam (in ± 30 minuten) gaar worden en goudbruin kleuren. Af en toe omscheppen. De wortelen en uien zullen een heerlijk zoetje krijgen.

Frites

Frituur de voorgegaarde frites op 180 graden goudbruin en besprenkel ze daarna met selderijzout en peterselie.

Braadschijfjes