Lydia van Maurik

Boer: Lydia van Maurik Locatie: Schalkwijk Ras: Saanengeit, Franse Alpine

DE BOERIN & DE BOERDERIJ

Lydia ontdekte tijdens haar opleiding voor biologische landbouw dat ze geiten heel leuk vond. Zo kwam ze initeel op het idee om een zorgboerderij te beginnen voor jongeren met gedragsproblemen die daardoor niet naar school kunnen.

In eerste instantie wilde ze beginnen met het melken van geiten, totdat ze erachter kwam dat de bokjes allemaal naar de slacht moesten op een hele jonge leeftijd (meestal tussen de 1 en 6 weken oud). Zo is ze uiteindelijk de eerste bunkerboerin van De Bokkenbunker geworden. Ze begon met 6 bokjes, en dit groeide al snel uit tot 75 bokjes. Steeds meer boeren sloten zich aan, waaronder familie Louwes, familie Tuenter en familie van Tilburg. De Bokkenbunker in Schalkwijk bevindt zich tussen de forten en bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier kun je de bokjes ontmoeten en met ze wandelen.

DE DIEREN

De bokjes worden geboren op een biologische geitenhouderij, zoals bijvoorbeeld Pronkjewail, familie Tuenter en familie Alting. Na de geboorte gaan ze meteen bij de moeder weg, omdat het beter is ze te scheiden voor ze aan elkaar gehecht zijn. Zo is er minder stress. Ze krijgen wel de biest, de eerste melk van de moeder. Bovendien hechten geitenlammeren vooral erg aan elkaar; daarom worden ze in groepjes grootgebracht. Ze wonen eerst in een stal met stro, lekker warm en droog. Ze leren zelfstandig drinken aan een kunstspeen en beginnen ook al direct sprietjes hooi te knabbelen. Ze hebben volop ruimte om te rennen en spelen. Na 12 weken mogen ze de wei op en schuilen ze voor de regen in een stal. Na 6-9 maanden, net voor de hormonen echt beginnen te gieren, gaan ze nog 1 à 2 weken naar binnen om tot rust te komen. Daarna worden ze verdoofd geslacht en van kop tot kont verwerkt door onze slagers zodat er niks verloren gaat.

Erg leuk aan de geiten is dat ze allemaal een eigen persoonlijkheid hebben. Ze zijn vooral lekker eigenwijs. De dieren krijgen melk, hooi en brokjes. Ze kunnen zelf kiezen wat ze eten. Het vlees is heel mager en daardoor gezonder dan bijvoorbeeld varkensvlees.