Hielke Tuenter

  • Boer Hielke Tuenter op het veld
  • Een groep bokken
  • Bokken in de stal
  • Kruidenrijk gras voor de bokken
  • Bieten voor de bokken
  • Veld voor de bokken
Boer:Hielke Tuenter
Locatie:Westerlee
Ras:Saanengeit
DE BOER & DE BOERDERIJ

Van jongs af aan wisten Hielke en zijn broers al dat ze boer wilde worden. Maar een boerderij opstarten dat meerdere gezinnen kan onderhouden gaat zomaar niet. De broers begonnen klein en werkte veel buiten de deur om het bedrijf op te kunnen richten. Inmiddels is de boerderij zo groot dat er genoeg werk is voor Hielke, zijn broers en hun vader.

Op de boerderij worden er niet alleen geiten en bokken gehouden, maar worden ook worteltjes, uien, bietjes, maïs, rogge en klaver verbouwd. En dit allemaal biologisch! Voor de boeren is het heel erg belangrijk dat het bedrijf in balans is. Dit houdt in dat er genoeg land is om de geiten te voorzien van onder andere klaver en bieten maar ook dat er genoeg geiten zijn die met hun mest het land kunnen onderhouden. Heel bijzonder in de stallen zijn de “klimschuilknabbelruiven”. Dit is een door boer Hielke zelfbedachte klimrek voor de geiten waar ze op kunnen klimmen, onder kunnen schuilen en uit kunnen eten op hoofdhoogte, wat voor een geit als veel natuurlijker wordt ervaren dan vanaf de grond.

HET VOER

De geiten worden gevoerd op basis van hun conditie. Een gezond en uitgebalanceerd dieet is enorm belangrijk als je de dieren in topconditie wilt houden. Elke geit krijgt een combinatie van brokken (voor de nodige mineralen), zelf verbouwde bietjes, klaver, en (ingekuild) kruidenrijk gras. Wat betreft de bokken, deze krijgen klaverkuil, gemalen haverkorrels, voederbieten, hooi en wat brokjes. Boer Hielke heeft ervoor gekozen om de dieren geen maïs te voeren. Hier zit namelijk veel zetmeel in en daar worden ze snel dik van. Daarom krijgen de dieren zelf gegroeide biologische bieten. Hier zit veel energie in maar worden ze niet dik van.

DUURMELKEN

Op de boerderij wordt er alles aan gedaan om de dieren in topconditie te houden. Zo worden alle geiten individueel gevoerd. De filosofie is namelijk dat als je de geit in topconditie houdt ze niet elk jaar hoeft te lammeren. De meeste geiten op de boerderij lammeren gemiddeld om de 4 jaar, maar sommige geiten lammeren 8 jaar lang niet en geven nog steeds een uitstekende kwaliteit melk. Deze manier van geiten houden is ook bekend als “duurmelken”.

DE DIEREN

Op de boerderij van Hielke lopen meer dan 1400 geiten en 40 bokken van het saanengeiten ras. In de volksmond worden ze ook wel “Nederlandse witte melkgeiten” genoemd. Dit ras is enorm geschikt voor het duurmelken vanwege de hoge kwaliteit en kwantiteit melk die ze geven.

Bekijk nu ons Classic Pakket met heerlijk geitenvlees! BEKIJK PAKKET