Chiel Pronk

  • Geiten boer Chiel Pronk
  • Saanengeiten in de stal
  • Geitenboeren Chiel Edwin en Jesper
  • Saanengeiten Zeewolde
  • Nederlandse Witte geiten in Zeewolde
  • Geitenboer
Boer:Chiel Pronk
Locatie:Zeewolde
Ras:Saanengeit / Nederlandse Witte Geit
DE BOER & DE BOERDERIJ

Boer Chiel wilde na het afronden van de landbouwschool in Dronten direct zelf boer worden. Inmiddels 3 jaar verder is dat meer dan gelukt! Op zijn 22ste huurde hij een stal en kocht hij een aantal jongen geiten van een boer die teveel dieren had. Nu staat er een prachtig bedrijf met honderden witte melk geiten!

Chiel (25) werkt samen met twee andere jonge gasten; Edwin (23) en Jesper (24). Samen runnen ze de boerderij. Chiel, Edwin en Jesper zetten zich met veel passie en energie in voor het goed verzorgen van de geiten. De dieren moeten het eerst goed hebben en daarna komt de rest wel. Dat is hun filosofie.

"Ik zeg altijd je moet net denken dat je een 5 sterren hotel werkt, en jullie zijn maar een simpele butlers, en als je iets fout doet gaan ze (de geiten) klagen bij de directeur van het hotel. En dan hebben de butlers iets verkeer gedaan in het hotel." Aldus boer Chiel.

DE DIEREN

De geiten heten officieel Saanen geiten. In de volksmond Nederlandse witte geiten. De Nederlandse witte geit is de meest voorkomende geit in Nederland. Dit komt omdat ze heerlijke melk geven en het beste in het Nederlandse klimaat functioneren. De vrouwtjes dieren worden twee keer per dag gemolken. De melk wordt verwerkt in geitenkaas.

De dieren staan ruim in een stal met ongeveer 1,6 vierkante meter per geit. Erg leuk aan de geiten is dat ze allemaal een eigen persoonlijkheid hebben. Ze zijn vooral lekker eigenwijs. De dieren krijgen melk, stro en brokjes. Ze kunnen zelf kiezen wat ze eten.

MAGER VLEES

De geiten van Chiel zijn volgens Michelin chef Joris Bijdendijk de lekkerste geiten die je in Nederland kan krijgen. Het vlees is heel mager en daardoor gezonder dan bijvoorbeeld varkensvlees.

Bekijk nu onze geiten pakketten! BEKIJK PAKKETTEN