Chiel Pronk & Jesper den Braven

  • Geitenboeren Chiel Pronk en Jesper den Braven in de stal
  • De stal van boer Chiel Pronk
  • Sannengeiten in de stal
  • Saanengeiten eten brok in de stal
Boeren:Chiel Pronk & Jesper den Braven
Locatie:Zeewolde
Ras:Saanengeit
DE BOER & DE BOERDERIJ

Boer Chiel wist na het afronden van de landbouwschool in Dronten al direct dat hij zelf boer zou worden. Bij boer Jesper ging dit anders, hij wist na zijn opleiding dierverzorging helemaal nog niet dat hij geitenboer zou worden. Hij werkte op verschillende bedrijven en kreeg uiteindelijk de kans om aan de slag te gaan bij de melkveehouderij van Chiel’s vader. Dit is hoe Chiel en Jesper elkaar leerden kennen.

Op zijn 22ste huurde Chiel een stal en kocht hij een aantal jonge geiten. Sindsdien werken de boeren dagelijks vol passie met de dieren. Jesper is er even tussenuit geweest maar hij vond nergens zoveel voldoening als bij de geiten. “Je bent op de boerderij constant met andere dingen bezig, maar aan het einde van de dag gaat het erom dat de beesten lekker liggen te herkauwen en tevreden zijn,” zegt Jesper. “Dat geeft een goed gevoel”.

De boeren zetten zich in om het bokken probleem op te lossen door hun eigen bokken te verkopen. Daarnaast doen ze ook mee aan projecten om andere boeren te laten zien dat het houden van bokken helemaal niet zo’n gek idee is.

HET VOER

De bokken krijgen brok en stro. Het stro is onmisbaar in het dieet van de dieren omdat ze hier op kunnen herkauwen. Dit is iets wat de geiten van nature doen en waar ze gelukkig van worden. De brok en het krachtvoer zijn belangrijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

DE DIEREN

De bokken zijn officieel van het saanengeiten ras (ook wel bekend als de Nederlandse witte geiten). Dit is het meest gehouden geitenras in Nederland. Toch zijn de geiten op de boerderij geen zuiver ras. De boeren zien het als een uitdaging om de de dieren zo te fokken dat het beste van verschillende rassen wordt gecombineerd. Hierdoor hebben de geiten in de stal van Chiel en Jesper allerlei kleuren en tekeningen. Dat vinden de trotse boeren juist leuk. De dieren staan ruim in een stal met ongeveer 1,6 vierkante meter per geit. Erg leuk aan de geiten is dat ze allemaal een eigen persoonlijkheid hebben. Ze zijn vooral lekker eigenwijs!

Bekijk nu onze geiten pakketten! BEKIJK PAKKETTEN