Aafke van Tilburg

Boer: Aafke van Tilburg Locatie: Oude-Tonge Ras:Saanengeit, Franse Alpine

DE BOERIN & DE BOERDERIJ

Boerin Aafke runt samen met haar man Jan de boerderij “Geitenhouderij van Tilburg” in Oude-Tonge. Hier begon Jan in 1996 aan de bouw van zijn koeienstal. Opgegroeid als boerenzoon wist hij al snel dat hij zijn eigen boerderij wilde beginnen.

Vlak voor de bouw van de stal bleek echter dat er meer vraag was voor geitenmelk dan voor koeienmelk. Dus werd er besloten het plan om te gooien en een geitenstal te bouwen. Sindsdien hebben Jan en Aafke al ruim 23 jaar een biologische boerderij. Hier werken zij dag en nacht vol passie en liefde voor en met hun dieren. Uniek aan de boerderij is het “grasdak” waar de geiten zomers op kunnen klimmen en spelen. Naast de geiten telen Jan en Aafke ook uien, aardappelen, spruitjes, en maïs op hun 55 hectare eigen grond.

DE DIEREN

Op de boerderij worden twee verschillende rassen gehouden. De saanengeit en de Franse Alpine geiten. Beide omdat ze een uitstekende kwaliteit melk geven. De twee lopen door elkaar en gaan prima met elkaar. Toch kun je duidelijk het verschil zien. De saanengeit heeft een witte vacht, terwijl de Franse Alpine een bonte vacht heeft met een zwarte streep over de rug. Verder komen alle geiten en bokken van de eigen boerderij om ziekte te voorkomen.

HET VOER

De bokken worden gevoerd met kuilvoer van eigen grasklaver, hooi, brok en maiskorrels. Het voer dat overblijft wordt met de mest gemengd en later opnieuw uitgereden over het land, zo gaat er niets verloren. Wanneer de geiten buiten lopen kunnen zij natuurlijk ook onbeperkt gras eten.